Zgodovina

Vsaka cerkev ima svojo zgodbo. Zgodba naše cerkve se je začela leta 1992, ko je skupina Američanov obiskala Slovenijo in teden dni govorila ljudem o evangeliju. Ena izmed žensk v tej skupini, Joy Gerry s Havajev, je zapustila Slovenijo z željo, da se ponovno vrne in še naprej pripoveduje mladim o Kristusu. V naslednjih nekaj letih je pogosto obiskovala Slovenijo s svojo družino in skupinami misijonarjev s Havajev.

Leta 1998 se je njen sin Justin Gerry preselil v Evropo, da bi študiral na biblijski šoli Calvary Chapel Bible College v Avstriji. Tudi njemu je Slovenija prirasla k srcu in zato se je dve leti vsak konec tedna vozil v Celje, kjer je poučeval Sveto pismo. V tem času je začutil klic od Boga, da postane pastor v Sloveniji. Maja leta 2000 se je Justin preselil v Celje s skupino misijonarjev z biblijske šole. Majhna skupina mladih je predala svoja življenja Jezusu ter začela zvesto proučevati Sveto pismo, da bi rastli v novem razmerju, ki so ga imeli z Bogom. Ker je število vernikov rastlo, smo vložili prošnjo, da bi postali uradna cerkev v Republiki Sloveniji. Julija 2003 so nam ta status podelili in cerkev je dobila uradno ime Krščanska cerkev Kalvarija.

Na samem začetku smo se zbirali kar na prostem, kjer smo preučevali Božjo besedo. Vendar nas je vreme »pregnalo« ter smo se začeli zbirati v stanovanju, kjer so prebivali misijonarji. Vendar smo kmalu prerasli prostor dnevne sobe in tako smo najeli večje prostore na Stari Dečkovi cesti 10 v Celju. Tam smo se nato zbirali do leta 2005, ko smo prerasli tudi ta prostor, saj smo se iz cerkve polne najstnikov počasi spremenili v cerkev, polno mladih družin. Selili se nismo ravno daleč, namreč v sosednjo stavbo, ki pa je velik blagoslov, saj imamo sedaj najeto celotno stavbo, z dovolj prostora za več otroških skupin. Prav tako imamo velik vrt, kjer letno izvajamo različne kampe in klube, ter dovolj prostora za kakšen večji piknik z odbojko ali nogometom.

Leta 2012 pa je prišlo še do ene večje spremembe in to je bila novica, da našega pastorja Justina Gerryja Bog kliče nazaj v njegovo domovino Ameriko. Tako smo po daljši molitvi, iskanju odgovora v Svetem pismu in nasvetu starejših kristjanov dobili novega pastorja, Aleša Lajlarja. Sedaj so vsa bogoslužja v slovenščini in tako smo postali še bolj izrazito slovenska cerkev.

Če vas zanima zgodovina gibanja Calvary Chapel, lahko o njej berete na naslednji povezavi: http://christianity.about.com/od/Calvary-Chapel/a/Calvary-Chapel-History.htm.